דמי כיס לילדים. כן או לא? אני שומעת הרבה חברים מתלבטים בשאלה הזאת. מצד אחד, זה פתח לחינוך לאחריות, לחינוך כלכלי, להתנהלות עם תקציב. מצד שני – בשביל מה לתת להם עוד כסף. הרי אנחנו קונים להם כל מה שהם צריכים.
קודם כל, חשוב לזכור: דמי כיס לילדים מטרתם אינה לספק לילדים שלנו אמצעים לקנות כל מיני דברים. הרי בשביל זה אנחנו כאן, לא? לדמי הכיס יש מטרה אחרת לגמרי.
לדעתי, צריך וחשוב ביותר לתת לילדים דמי כיס החל מגיל צעיר יחסית. אפילו מגיל שש. אנחנו יכולים להשיג בכך כמה דברים:
א. מאפשרים להם את ההתנסות הכל כך חשובה במסלול קבלת ההחלטות של למה כן או למה לא, מה חשוב יותר, מה סדר העדיפויות וכו' (אם אנחנו "נותנים להם הכל", הרי שאנחנו מחליטים עבורם על מה להוציא כסף ומונעים מהם את ההתנסות והמיומנות של תהליך קבלת החלטות).
ב. ממחישים להם שבשביל כסף צריך לעבוד – ניתן להתנות דמי כיס במטלות בבית בהתאם לגילם ובדרך זו גם להמחיש להם את מחיר האחריות (אין עבודה = אין כסף)
ג. הם מתחילים להבין את יתרונות החיסכון ו"דחיית הסיפוקים". (השבוע קניתי צעצוע אחד, אחסוך בחודש הקרוב כדי לקנות את הצעצוע הבא)
ד. הפתעה! לא ידענו שהכסף מתבזבז כל כך מהר. "אבל קנינו רק חולצה. אז לאן הלכו החמישים שקל שלי???"
חשוב לזכור, החינוך הכלכלי מתחיל לפני נתינת דמי הכיס. אני ממליצה קודם כל לדבר עם הילד (במיוחד בגילאים הקטנים יותר). להסביר לו שאי אפשר פשוט לקחת מהמדף את כל מה שרוצים. שצריך לעבור בקופה ולשלם כסף על כל מה שלקחנו. זו הזדמנות להסביר לילד מאיפה יש לנו כסף ושכמות הכסף שיש לנו מוגבלת ולכן אי אפשר לקנות הכל. הבן שלי, למשל, כשהיה בן חמש-שש, קלט שמהכספומט יוצא כסף. וזהו. וכל פעם שרצה משהו, והסברתי לו שכרגע אין כסף בשביל זה, רצה שנלך לכספומט וניקח כסף.
כמו כן ,חשוב להסביר לילדים את מהות דמי הכיס. כל כמה זמן הם יקבלו את דמי הכיס. האם פעם בשבוע או פעם בחודש. מה הם יכולים לעשות עם הכסף הזה. (לקנות דברים שהם רוצים – כן. לתת אותו לחברים – לא. כדאי גם שיתייעצו אתכם לגבי השימוש שלהם בדמי הכיס שקבלו). כמובן שתלוי מאד באיזה גיל מדובר. ככל שהילדים גדולים יותר, הצרכים גדלים, היכולת שלהם לבקר את כמות ההוצאות והעמידה בתקציב גדולה יותר והם גם מסוגלים לעבוד כדי להגדיל את כמות ההכנסות שלהם.
בכל מקרה, חשוב שהסכום שאנו נותנים כדמי כיס לא יהיה גבוה מדי, כדי שהילדים יצטרכו לחשב ולהפעיל שיקול דעת, איפה אפשר לחסוך, על מה לוותר וכו'.
לכו תדעו, מדמי כיס קטנים יכולה לצאת ההשקעה המוצלחת הבאה ואולי האקזיט הבא נמצא אצלכם בבית.