עומדים לפני נטילת משכנתא לבנייה? ייתכן שגם אתם מלאי שאלות. כדי להצליח לענות על שאלותיכם ריכזתי את השאלות הנפוצות שקיבלתי לאורך השנים. כמובן, אם יש לכם עוד שאלות, אשמח לענות לכם באופן אישי.
1. האם אפשר לקבל משכנתא עבור בנייה קלה?
שאלה זו היא שאלה נפוצה יותר מכפי שאתם יכולים לדמיין. הבנייה הקלה תופסת תאוצה ומדי שנה נראה שישנם יותר פתרונות בתחום. פתרונות שמציעים בתים מבודדים, בנייה מהירה ולעתים גם זולה יותר. בניגוד לתחילת הדרך של הבנייה הקלה, היום רוב הבנקים והגופים המציעים משכנתאות יסכימו לתת משכנתא לבנייה קלה אבל חשוב לדעת שלא לכל הסוגים של הבנייה הקלה וגם הסכומים שיאושרו יהיו נמוכים יותר מבנייה רגילה.
2. האם חד הורית יכולה לקבלת משכנתא לבנייה?
אימהות יחידניות יכולות לחשוש מכך שהגופים השונים לא ירצו לתת להן משכנתא (לא רק לצורך בנייה) ולכן לעתים אפילו נמנעות מלהתחיל את התהליך. חשוב לציין כי לעתים קבלת האישור למשכנתא מורכב יותר כשאת אם חד הורית מבקשות של זוגות, אך הדבר אפשרי וכאן ארגון נכון של המסמכים, פנייה בצורה הראויה והדרך שבה מוצגם הנתונים הם אילו שעושים את ההבדל בין אישור לאי אישור ובמקרה של אישור משפרת את הסכום שיאושר ואת התנאים המוצעים.
3. האם ניתן לקבל משכנתא לרכישת שטח המיועד לבנייה?
שאלה זו היא פופולרית אך אין לה תשובה אחת חד משמעית. יש לבחון כל מקרה לגופו, לבדוק מהן הזכויות על הקרקע, מהי העלות שלה ולענות על שאלות רבות נוספות. פעמים רבות משכנתא לבנייה לוקחת בחשבון את עלות הקרקע ומגיעה בסך הכל לסכום של 60-70 אחוזים מהעלות הכוללת המשוערת של הבנייה יחד עם עלות הקרקע והפיתוח.
4. מתי כדאי להוציא אישור עקרוני למשכנתא לבנייה?
בתהליך בנייה חשוב מאד שיהיה את האישור העקרוני כיוון שהוא בדרך כלל מבטיח שבעתיד תוכלו לממש את הבקשה ולקבל את הכספים הנחוצים לכם. מאחר ואישור עקרוני למשכנתא הוא אישור שנותן הבנק שהוציא אותו והוא מחייב את הבנק לתת למבקש משכנתא בתקופה תקפות האישור (12 יום ל-3 חודשים בהתאם לבנק) אך אינה מחייבת את המבקש לקחת אותה. זהו אישור חשוב מאד (לקריאה מהו אישור עקרוני). מומלץ להוציא את האישור עוד לפני תחילת התכנון כיוון שהוא יאפשר לכם לדעת כמה כסף עומד לרשותכם ותדעו כי ישנה כוונה חיובית לתת לכם משכנתא, מה שיקטין את ההפתעות העתידיות בעת הבנייה עצמה.
5. האם אפשר לקבל משכנתא לבניית בית נוסף בחצר?
גם כאן, כמו שאלה מספר שלוש, התשובה אינה חד משמעית. מדי פעם פונים אליי זוגות (בעיקר זוגות צעירים) אשר מעוניינים לבנות בית על שטח קיים שכבר עומד עליו בית (בעיקר במושבים אך לא רק). בהתאם לייעוד הקרקע ולאישורים השונים אפשר לבחון קבלת משכנתא לבנייה. בכל מקרה, לא מומלץ להתחיל לתכנן תכניות אדריכליות ובוודאי שלא לחתום על הסכמים עם קבלנים לפני בחינת הנושא וקבלת אישור עקרוני לקבלת הכספים.
6. מהו היתרון של ייעוץ משכנתא פרטי בתהליך הבנייה?
ייעוץ משכנתא פרטי תפקידו להתאים לכם את המשכנתא הנכונה. במקרה של משכנתא לבנייה, התהליך כולל בחינה כוללת של המצב הכלכלי שלכם, הצגת התמונה הכלכלית של הבנייה וקבלת מענה לשאלות קטנות וגדולות. מאפשר לכם לקבל משכנתא המותאמת ליכולות ולבקשות של הבונים (ולא בהתאם לצורך של הבנק לעמוד ביעדי רווח גבוהים). מעבר לכך, הייעוץ מקטין את ההתמודדות עם הביורוקרטיה, חוסך זמן וחוסך הרבה כסף בהקטנת העלות של המשכנתא.
מקווה שעניתי לך על כל השאלות, אך אם נשארה לך שאלה בתחום שלא קיבלה מענה ניתן להעביר לי אותה במייל – iris@isaving.co.il ואענה לך באופן אישי.