אפשר להגיד בביטחון כי כל עסק רוצה להרוויח יותר ומניסיון, הרבה מאד עסקים יכולים להרוויח יותר דרך שינויים קטנים של ההתנהלות הקיימת. התייעלות כלכלית בעסק אומרת שיש להסתכל על המצב האמיתי שלו, לבחון אילו פעולות יכולות להתבצע בצורה טובה ומשתלמת יותר וכיצד אפשר להביא את העסק מהמצב המצוי למצב הרצוי.
התייעלות כלכלית בעסק דורשת בחינה של המצב הקיים, יצירת תוכנית עבודה ויציאה לדרך. זו אינה פעולה אחת שנעשית באופן חד פעמי אלא אימוץ נהלים טובים יותר כשפעמים רבות מדובר על שינויים קטנים. אימוץ פעולות שנכונות לעסק באופן ספציפי ושבסופו של דבר מגדילות את הרווחים.
תהליך ייעוץ להתייעלות כלכלית
התהליך דורש עבודה של בעל העסק ושל גורמי מפתח נוספים (תלוי בגודל העסק). הוא מחייב הסתכלות על התמונה המלאה של העסק, של ההוצאות וההכנסות, של הפעולות שנעשות בשגרה ויצירת תוכנית עבודה מותאמת אישית. התייעלות כלכלית מתאימה כמעט לכל עסק ועם זאת ישנן מספר נקודות זמן ומספר סימנים שיכולים להצביע על כך שכדאי לצאת לדרך ולבחון את המצב הנוכחי אל מול המצב הרצוי.
להתחיל ברגל ימין
התחלה פיננסית טובה בעסק יכולה להוביל לרווחים בשלבים מוקדמים יותר לעומת התנהלות לא תקינה. הרגלים כלכליים בריאים מסייעים לבנות עסק חזק, בצורה חכמה ומקלים על העסק לפעול. במקרה והעסק זקוק להלוואות כדי להגיע לשלב הפתיחה, תהליך זה יכלול זיהוי האפשרויות ופניה לגורמים הרלוונטיים שיכולים לתת מענה במחיר הנמוך ביותר.
התייעלות כשתזרים המזומנים לא יעיל
כשתזרים המזומנים בעייתי, זה סימן שיש צורך לשנות משהו. לפעמים הבעיה בתזרים נובעת מהתנהלות לא נכונה וניתן לתקן אותה בשינויים קטנים בעסק. לפעמים הבעיה נובעת דווקא בשל גדילה כשהעסק צריך כרגע להוציא כסף בעבור כסף שהוא צפוי לראות בעתיד. במקרה זה יש לבחון האם נכון לגייס כספים לעסק או האם יש דרך אחרת להתייעל.
התייעלות כלכלית בעסק לקראת מיזוג או מכירה
ישנם מקרים בהם בעל העסק בתחושה שהוא הגיע לכדי מיצוי ולכן הוא מעוניין להציע אותו למכירה או שהוא רוצה לגדול דרך מיזוג. בשני המקרים יתכן ויהיה צורך לראות מהו מלוא הפוטנציאל הכלכלי ולשם כך נדרשות פעולות להתייעלות כלכלית. חשוב לציין כי התייעלות היא לא פעולה אחת שאפשר לבצע באופן חד פעמי, אך כשיש צורך להציג את היכולות של העסק, בחינה מדוקדקת של המצב ויצירת תוכנית עבודה, יכולות לעזור.
התייעלות כשישנו פער בין המצב הרצוי למצב המצוי
כשהעסק עובד בצורה תקינה אך יש הרגשה שהמצב המצוי עדיין לא כמו המצב הרצוי מבחינת הרווחים, זה הזמן לבחון מה נעשה ומה ניתן לבצע כדי להגדיל את הרווחים. לעתים העסק מכניס לא מעט אך ההוצאות גדולות מאד וזה בהחלט הזמן לבדוק אילו פעולות יכולות להגדיל את השורה התחתונה. פעמים רבות מדובר בפעולות קטנות, אפשריות שאפילו לא לוקחות זמן רב מבעל העסק. בתהליך ייעוץ מקבלים העסקים ליווי מלא, מהבנת התמונה המלאה ועד לייעול כלכלי.
רוצה להצטרף למשפחות שחסכו מעל 89,000 ש״ח במשכנתה?
שלב ראשון – בחינת כל הגורמים המשפיעים על רווחיות העסק
במסגרת תהליך ייעוץ והתייעלות כלכלית בעסק יש צורך לבחון את המצב הנוכחי. חשוב לראות את התמונה המלאה בצורה ברורה ולהבין אילו פעולות ניתן לבצע באופן מידי ואילו פעולות ייקחו זמן וישפיעו על הרווחיות של העסק.
1. ההכנסות, ההוצאות והאיזון בניהם
כדי להתחיל להתייעל הדבר הראשון שיש לעשות הוא לראות את התמונה האמיתית של העסק. בתחילה, יעבור העסק אבחון מקצועי של המצב הנוכחי לרבות ההכנסות, ההוצאות ויכולות הגדילה של העסק. התייעלות כלכלית יכולה להעלות את הרווחים בעשרות אחוזים, אך קודם כל יש לבחון האם העסק מסוגל להגיע לשם, בהתחשב במצב הנוכחי והתוכניות של העסק.
2. ההתחייבויות הכלכליות של העסק
עסקים רבים מחזיקים בהלוואה, אשראי או התחייבויות כספיות לספקים. יש לבחון את התמונה הכלכלית המלאה ולהבין מה המשמעות של כל התחייבות כלכלית וכמה היא עולה לעסק. לעתים שינויים קטנים בתנאי האשראי יכולים להתבטא בסכומים משמעותיים שמיד מובילים לגדילה ברווחים. הסתכלות על כל ההתחייבויות, כולל כל ההוצאות השוטפות, מאפשרת להבין מה המצב של העסק.
3. הניהול הפיננסי הכללי של העסק
בחינה נוספת היא ההתנהלות הפיננסית של העסק. לפעמים העסק מרוויח היטב אך מסיבות של ניהול הוא נשאר ללא כסף. ניהול פיננסי נכון חייב להביא בחשבון את יום המע"מ (אשר משולם אחת לחודשיים), תשלומי המיסים, הוצאות בלתי צפויות (שלרוב בהסתכלות נכונה מתגלות כצפויות) ומדיניות התשלומים והגבייה. עסק מצליח לא רק בזכות מספר הלקוחות והמכירות אלא בעיקר תודות להתנהלות נכונה.
4. תוכנית העבודה של העסק (אם ישנה)
בהנחה שלעסק יש מטרות אפשר לבחון את תוכנית העבודה. אם עוד אין לעסק תוכנית עבודה, זה הזמן להכין תוכנית שכזו. התוכנית מתחילה מהגדרת המטרות ובהתאם לכך מפורטות הפעולות שנדרשות כדי להגשים את המטרה. לתוכנית יש היבט כלכלי כשהיא מפרטת את ההשקעת הנדרשות, ההוצאות וצפי ההכנסות. בתהליך הייעוץ נבחן האם התוכנית הנוכחית אכן עומדת לשרת את העסק או נבנה מההתחלה תוכנית שכזו.
5. כיצד ניתן להגדיל את הרווחים
במסגרת התייעלות כלכלית בעסק יש לבחון את כל המרכיבים שיכולים להשפיע על השורה התחתונה. בדיקה מדוקדקת מגלה פעמים רבות שניתן לחסוך מאות ואף אלפי שקלים בכל חודש על ידי החלפת ספקים או התמקחות. לפעמים מתגלה כי העסק משלם יותר מדי בעבור הלוואות שנלקחו או שהוא זכאי להטבות והוא לא מממש אותן. במסגרת בדיקה זו נבחן גם התמחור כששינויים קטנים יכולים להוביל להכנסות גדולות יותר. המטרה היא למצוא את הנקודות אותן אפשר לשפר ושיובילו באופן מידי לרווח גדול יותר.
רוצה להצטרף למשפחות שחסכו מעל 89,000 ש״ח במשכנתה?
שלב שני – בניית תוכנית עבודה להתייעלות כלכלית
לאחר שישנה תמונה ברורה של כל המתרחש בעסק, לרבות סוג הפעילות, ההתחייבויות, ההכנסות וההוצאות, אפשר להתחיל ליצור תוכנית עבודה להתייעלות כלכלית. תוכנית העבודה לא "מונחתת" מלמעלה, היא מביאה בחשבון את העסק, האופי שלו ואת היכולות של בעליו. המטרה היא ליצור תוכנית שניתן יהיה ליישם אותה, בלי להפריע יותר מדי להתנהלות השוטפת של העסק.
התוכנית כוללת את כל הפעולות שהעסק יכול לבצע כדי לשפר את ההתנהלות הכלכלית שלו. לא פעם עסקים מוצאים עצמם כשהם מבצעים כל הזמן את אותן הפעולות ולא מצליחים לראות את נקודות החולשה שמובילות לפגיעה ברווחיות. לכן, המטרה היא ליצור תוכנית שהעסק יכול לממש ושברור מיהם נושאי התפקיד שיבצעו כל אחת מהפעולות.
במסגרת התוכנית נתייחס הן לפן הכלכלי והן לפן התפעולי. ניצור מסגרת שתאפשר לכם להישאר תמיד עם מספיק כסף לצורך תשלום המע"מ. נוודא שתוכלו לגבות תשלום מהלקוחות בפחות זמן ונדאג לכך שתדעו מה עליכם לעשות כדי להרוויח יותר.
שלב שלישי – פניה לגורמים רלוונטיים שמשפיעים על הרווחיות
ישנם גורמים שונים אשר יכולים להשפיע על הרווחיות של העסק מעבר לבעל העסק. בחינה מדוקדקת יכולה להעלות מצב של הלוואות יקרות אותן ניתן להוזיל על ידי יציאה למשא ומתן מול הגורמים השונים. יתכן שהעסק משלם יותר מדי עמלות בעבור סליקת האשראי ויכול להיות שישנם נותני שירות אשר מבקשים סכום גבוה מהמקובל או שהוא אינו תואם את הצרכים של העסק.
עבודה זו לא תמיד נראית פשוטה, אך כשיש תוכנית עבודה מסודרת אפשר להגיע לכל גורם ולהפחית את ההוצאות בצורה משמעותית. הדבר יכול להתבטא במקרים מסוימים בעשרות שקלים בחודש ובמקרים אחרים באלפי שקלים. עסקים רבים מופתעים לגלות כיצד הם יכולים לחסוך כסף כמעט בלי לשנות את התפקוד היום יומי ובמינימום זמן מצדם.
במקרה של בחינת ההלוואות, התהליך יכול לכלול ייעוץ ללקיחת הלוואות וכאן אני יוצאת לבחינה מדוקדקת של האפשרויות העומדות לרשות העסק, משא ומתן מול הגורמים המלווים ובסופו של דבר מקטינה את עלויות ההלוואה או מתאימה את התנאים לעסק.
רוצה להצטרף למשפחות שחסכו מעל 89,000 ש״ח במשכנתה?
שלב רביעי – יישום תוכנית העבודה על פי כלל הסעיפים
התייעלות כלכלית בעסק היא פעולה שנעשית לאורך זמן. ברגע שישנה תוכנית עבודה וכשהתמונה הכלכלית ברורה, אפשר לצאת לדרך ולהתחיל לבצע פעולות יעילות יותר שישאירו בכיס יותר כסף. עם זאת, חשוב לזכור כי לא מדובר בפעולה אחת שמתחילה ומסתיימת בזמן קצר.
עסק שמתנהל נכון מבחינה כלכלית יכול להגדיל את הרווחיות בעשרות אחוזים ולא זאת בלבד, הוא גם יכול להמשיך לגדול ולצמוח. פעולות "קטנות" כמו השארת המע"מ בצד כדי להימנע ממצב בו אין לעסק כסף לשלם אותו. התנהלות כלכלית נכונה נמשכת כל הזמן אך היא מתחילה בתוכנית העבודה והבנת המצב הקיים והמצב אליו העסק שואף להגיע.
התנהלות כלכלית נכונה משפיעה על העסק בכל מובן. היא מאפשרת ליהנות משורת רווח גדולה יותר, מאפשרת צמיחה וגדילה והיא עוזרת לעסק לדעת מה קורה בו בכל רגע נתון. אין צורך בליווי לאורך שנים אלא בתוכנית עבודה ברורה ודיוק פעולות שנדרשות לעסק.
רוצים להתייעץ?
צרו קשר לפגישה ראשונית ללא עלות וללא כל התחייבות וקבלו יותר מהכסף שלכם: 052-5900403
שלכם, איריס שוסטר.